Домашній йогурт – це корисний і смачний делікатес для всієї родини. Варто приготувати його самостійно, адже готові йогурти, що є в магазинах, мають багато дефіциту за складом. Тільки вдома ви можете отримати здоровий натуральний йогурт без штучних інгредієнтів та консервантів, а його приготування зовсім не складне. Однак добре мати під рукою відповідне обладнання у вигляді йогуртниці . Що це?

ЩО ТАКЕ ЙОГУРТНИЦЯ?

Йогуртниця – це непомітний пристрій, який використовується для приготування домашнього йогурту. На думку деяких людей, це зайве обладнання, яке займає лише цінний простір у кухонній шафі, але для тих, хто любить йогурт, цей пристрій надзвичайно корисний. Виявляється, йогурти в магазині не дуже здорові. Вони містять багато консервантів або штучних добавок. Фруктові йогурти містять не фрукти, а соки, суміші, ароматизатори тощо. Завдяки йогуртовій машині ви можете приготувати домашній йогурт з натуральних інгредієнтів. У цьому випадку можна використовувати улюблені фрукти. Йогуртниця дозволяє значно зменшити споживання цукру або виключити молочні продукти, що містять його.

ПРИНЦИП РОБОТИ ЙОГУРТНИЦІ

Приготувати йогурт вдома без йогуртниці непросто. Це пов’язано з тим, що під час розмноження бактеріальних культур молоко повинно мати відповідну температуру. Без йогуртниці цього важко досягти. Як правило, в цьому випадку посудину, наповнену молоком, поміщають під ковдру або покривало і зберігають до 10 годин. Однак це не завжди вдається.

Завдання виробника йогуртів – підтримувати потрібну температуру молока, поки йогурт не стане кислим. Виробники йогуртів, що є на ринку, бувають двох типів. У першій є невеликі чашки в комплекті, а в другій більша, наприклад, ємністю літр. У першому випадку йогуртниця – це пристрій, відповідальний за нагрівання і підтримку потрібної температури. У комплект також входять маленькі чашечки ємністю 150-210 мл. Є від 6 до 12. Проте найпростіші виробники йогуртів, що є на ринку, проте використовують лише дві ємності – більшу, в яку ви наливаєте окріп, і меншу, наповнену молоком. Вся справа щільно закрита. Така йогуртниця працює як термос, підтримуючи молоко потрібної температури.

Нові пристрої також мають елементи, які відповідають за правильний процес виробництва йогурту. Це, наприклад, обігрівачі, датчики та електричні термометри. Потім ємність з молоком нагрівають до заданої температури, яку потім витримують до готовності йогурту. Деякі моделі додатково мають таймер, який вимикає їх через певний час. Однак іноді вам доводиться вимикати пристрій самостійно.

Готувати йогурт, мати вдома йогуртницю не надто складно. Для цього потрібно просто змішати літр пастеризованого молока з пакетиком пробіотичних бактерій або біо-йогурту. Ось так виходить смачний і корисний йогурт. Звичайно, вам не потрібно обмежуватися цим простим йогуртом. Люди, які також піклуються про смак, можуть дотягнутися до різних видів сушених та свіжих фруктів, цукру, кави, горіхів, насіння тощо. Існує багато можливостей. Насправді ви можете щоразу готувати собі зовсім інший йогурт.

Цікавим рішенням є також йогуртниці 2-в-1, які дозволяють готувати не тільки здоровий йогурт, але й морозиво. Це стає можливим завдяки знімному відру для льоду та металевим лопаткам. У магазинах ви також можете знайти йогуртників на кефірі.

ЙОГУРТНИЦЯ – ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Йогурти, що продаються в магазинах, як правило, не дуже хороші. Домашні йогурти, безумовно, найкращі. Виявляється, їх підготовка зовсім не надто складна. Для цього не потрібні великі знання або виняткові навички. Просто майте під рукою йогуртницю та потрібні інгредієнти.

Вже давно відомо, що йогурти корисні для здоров’я. Вони забезпечують людський організм багатьма цінними інгредієнтами та мінералами. Вони в основному багаті кальцієм, необхідним для правильного розвитку кісток. На склянку йогурту припадає близько 40% добової потреби в цьому інгредієнті. Крім того, живі бактеріальні культури, що входять до складу йогурту, захищають від порушень в бактеріальному флорі та регенерують травну систему після руйнівного лікування антибіотиками. Вони допомагають травленню і т. д. Виявляється, одна склянка йогурту становить приблизно 20% від добової потреби людини в білку. Тому варто споживати йогурти, особливо ті, які готуєте самі у йогуртниці.

Йогуртниці – це функціональні та прості у використанні пристрої. Вони дозволяють швидко приготувати смачний і корисний йогурт. Однак на практиці йогурт можна готувати і без нього. Це складніше, але не неможливо. З іншого боку, це рішення для людей, які з різних причин не можуть дозволити собі купити йогурт. Йогуртниця означає, що вам не доведеться ні про що турбуватися. Прилад автоматично вимикається, коли йогурт готовий. Немає ризику витоку тощо. Контейнери можна поставити в холодильник відразу після закінчення роботи. Однак такий йогурт має досить короткий термін використання. З іншого боку, ви можете дуже швидко з’їсти кілька чашок йогурту з невеликою ємністю.

ЯК ВИБРАТИ ЙОГУРТНИЦЮ – РЕЙТИНГ НАЙПОПУЛЯРНІШИХ МОДЕЛЕЙ

Йогуртники прості у використанні. Часто для їх увімкнення потрібна лише одна кнопка. У продажу є моделі з електронним термометром, таймером, вбудованими датчиками або РК-дисплеєм. Середня потужність такого пристрою становить від 30 до 40 Вт. При виборі конкретної моделі, безумовно, варто звернути увагу на те, як обладнання інформує про закінчену роботу, тобто приготування йогурту. Матеріал, з якого виготовлений корпус пристрою, також має велике значення. Добре вибрати якісну продукцію, яка буде служити тривалий час і буде безпроблемною.