Побутова техніка змінюється, як і все інше. У цій галузі також можна спостерігати нові тенденції. Однак перевірені рішення завжди популярні. Це стосується каструлі . Це пристрій, який використовується у багатьох будинках понад десяток років. Сучасні каструлі мають все більше і більше додаткових функцій, наприклад, приготування на повітрі або на пару. Сковорода – це в основному невелика піч. Це поєднання електричної духовки та форми для підсмажування. Його роками використовували для випікання тістечок та м’ясних виробів. Однак навіть сьогодні його незаперечні переваги варта уваги.

ЯК ВИГЛЯДАЄ КАСТРУЛЯ І ДЛЯ ЧОГО ВОНА ПОТРІБНА?

Каструля являє собою велику металеву посудину з кришкою. Однак це не стандартний горщик. Піч працює від електрики, і в ній можна випікати всілякі страви. Тож можна сказати, що це якась маленька електрична піч, але смак страв на сковороді особливий. З появою плит у будинках та квартирах про плити трохи забули, що шкода. Сучасні пристрої цього типу виглядають зовсім інакше, але все ж корисні. Вони також мають своїх послідовників.

Цікаво, що перші прилади, схожі на піч, були виготовлені в 1950-х роках у Чехії. Перша модель була розроблена чеським інженером Ольдріхом Хомутом. На Україні мода на листкове тісто з’явилася трохи пізніше, у 1980-х. Так було багато років, поки на ринку не з’явилися сучасні електричні печі. Класична страва – кругла посудина з кришкою. У ньому є електронагрівач. Є моделі, які також мають другий обігрівач знизу. Каструлі виготовляються в основному з алюмінію – металу, який добре проводить тепло. Це пристрої з низьким енергоспоживанням.

ВИДИ ПРОДІАГНОСТИКИ

Електричні конфорки є найбільш популярними, вони нагріваються і живляться електрикою. Вони мають обігрівач, розташований в кришці. Класичні моделі бувають круглими, овальними або прямокутними. Ємність каструлі зазвичай становить 3-4 літри. Нові каструлі все частіше оснащуються ще одним обігрівачем для нагрівання основи. Він має в два рази меншу потужність, ніж обігрівач у кришці. Потужність нагрівача кришки коливається приблизно в межах 450-650 Вт. Завдяки двом нагрівачам температура всередині посудини може розподілятися набагато краще.

Підставки, як правило, також мають козирок, розташований в кришці. Таким чином, ви можете легко і швидко перевірити ступінь приготування їжі. Ці пристрої також мають отвір для скидання надлишкової пари.

НА ЩО СЛІД ЗВЕРНУТИ УВАГУ, ВИБИРАЮЧИ ПЛИТУ?

Каструлі – це мобільні пристрої, легкі та не надто складні у використанні. Вони навіть споживають у кілька разів менше електроенергії, ніж електричні духовки. Вони одночасно замінюють піч і піддон. Більше не потрібно класти посуд у пристрій. Досить змастити деко зсередини вершковим маслом і покласти в нього м’ясо або пиріг.

На сковороді можна випікати різні види тіста та м’яса. Іноді з цього типу пристроїв можна також приготувати смачну домашню піцу. Хоча кухонні плити були найпопулярнішими у 1980-х роках, зараз на ринку є з чого вибрати. На що звернути увагу при покупці каструлі?

Перш за все, сковорідки бувають різної форми. Вибір у цьому випадку повинен залежати від умов, які пропонує дана кухня. На практиці прямокутні пристрої займають менше місця, ніж круглі та овальні. Іншим важливим питанням є матеріал, з якого виготовлені пристрої. Алюмінієві пластини менш довговічні і більш схильні до пошкоджень. Крім того, алюміній може легко спалити їжу. Ось чому в наш час все частіше і частіше використовують посуд з нержавіючої сталі. Сучасні пристрої цього типу також мають ряд додаткових функцій. Більш обширні можуть успішно замінити електричну піч. Вони виконують функцію циркуляції гарячого повітря або підтримки температури приготовлених страв.

ЕЛЕКТРИЧНА КАСТРУЛЯ – ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ПРИСТРОЮ

Сковорода дозволяє випікати тістечка або м’ясо. Його перевага – компактність. Цей пристрій займає менше місця, ніж піч, але це не єдина його перевага. Каструля також досить легка і не створює великих проблем на транспорті. Він споживає мало електричної енергії. Це навіть у кілька разів менше, ніж у звичайній електричній духовці. Цей пристрій одночасно замінює духовку та піддон. У цьому випадку не потрібно тягнутися до форми для випікання окремо. Досить змастити внутрішню частину вершковим маслом. Також варто пам’ятати, що в кришці цього пристрою є спеціальний козирок. Це дозволяє побачити поточну стадію смаження, пирога тощо. Крім того, на сковороді є отвори, через які надмірна водяна пара виходить назовні. Ви можете покласти в них паличку і перевірити стан випічки.

Стандартні каструлі використовувались лише для приготування тістечок та м’яса. Сучасні моделі пропонують набагато більше можливостей. Вони більші і часто мають підставки з підігрівом. Їх також можна використовувати окремо. Іноді каструлі продаються в комплекті з додатковими аксесуарами – вертелками, решітками, піддонами і т. д. Є моделі з функцією конвекції, що прискорює процес випікання. Зараз індикаторні лампи стають стандартом. Каструлі все частіше покриваються антипригарним покриттям.

То чи є у пристроїв цього типу якісь недоліки? Їхні супротивники вважають, що алюміній, з якого виготовляються макарони, негативно впливає на кислі та солоні страви. Потім мають утворитися певні отруйні сполуки. Однак наразі ці пристрої виготовлені із чистого алюмінію харчового виробництва та мають сертифікати якості здоров’я,. Таким чином, вони схвалені для контакту з продуктами харчування. Їх цільове використання не становить загрози життю та здоров’ю людей. Недоліком продіагностики є неможливість регулювання температури випікання. Вони також не можна мити в посудомийній машині, для їх роботи потрібна електрична розетка.