Все більше людей хочуть вести здоровий та активний спосіб життя щодня. Мода на здорове харчування та турботу про свій фізичний стан прийшла. На щастя, приготування збалансованої та низькокалорійної їжі в наші дні не є проблемою. На кухні є побутова техніка, яка дозволяє, наприклад, готувати пару. Наступні корисні, серед іншого скороварки . Що це за пристрої і для чого вони потрібні? Чи варто їх мати на своїй кухні? Як вибрати скороварку, яка підходить саме вам?

ЩО ТАКЕ СКОРОВАРКА І ДЛЯ ЧОГО ВОНА ПОТРІБНА?

Скороварка – це, в основному, герметично закритий посуд. В цьому випадку інгредієнти поміщаються в посудину, а потім закриваються. Завдяки температурі в горщику тиск збільшується, що робить процес приготування страви дійсно швидким. Цей горщик зазвичай виготовляється з нержавіючої сталі або алюмінію.

Харчові інгредієнти в скороварці повинні бути повністю занурені у воду. Завдяки щільному закриттю, температура посуду зберігається незмінною протягом усього часу приготування. Крім того, на кришці посудини є запобіжний клапан. Через нього надлишки водяної пари виходять назовні. Таким чином, немає ризику сильного виходу пари, що призведе до вибуху або опіків. Після включення пальника все, що вам потрібно зробити, це трохи почекати, поки клапан підніметься і почне свистіти. Нагрівання потрібно зменшити, щоб звук був низьким. Тепер час приготування буде відраховуватись.

СКОРОВАРКА – ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Скороварки стають все більш популярними. Це обладнання рекомендується тим, хто цікавиться приготуванням їжі та любить готувати смачні та корисні страви. Перш за все, за допомогою скороварки час приготування можна значно скоротити.Це чудове рішення для тих, хто не має багато щоденного вільного часу. Це також ідеальне обладнання для людей, які хочуть їсти вдома, але не люблять готувати. Не можна заперечувати, що скороварки дозволяють здорове харчування. Тривале варіння різних видів їжі, на жаль, призводить до того, що вони втрачають свої цінні поживні речовини, зокрема вітаміни. Таким чином, скорочення часу варіння позитивно впливає на харчову цінність харчових продуктів. Крім того, швидке приготування позитивно впливає на смак страв. Вони смачніші та ароматніші. Коротший час приготування означає менший рахунок за електроенергію. Їжа, приготована в скороварці, виглядає вражаюче, і немає ризику її спалити. Сучасні скороварки пристосовані до різних типів плит – газових, електричних або індукційних. Це пристрої, які досить прості у використанні.

Звичайно, скороварки мають і свої недоліки. Перш за все, у їхньому випадку часто виникає проблема з визначенням часу приготування харчових продуктів. Страви в скороварці готуються швидко, тому перепікання картоплі або макаронних виробів не так вже й складно. З іншого боку, тут досить набратися терпіння. Через кілька разів повинно з’явитися відчуття цього. Крім того, ви не бачите каструлю під час варіння, і за цей час до неї нічого не можна додати. Більше того, ви не можете готувати сипкі продукти, наприклад дрібну крупу, у скороварці. Він також не підходить для смаження – він не функціонує як сковорода. Крім того, скороварки досить важкі і можуть бути небезпечними, якщо їх не використовувати належним чином. Однак скороварки набувають все більшої популярності, і це навряд чи дивно.

ЯК ВИБРАТИ НАЙБІЛЬШ ПІДХОДЯЩУ СКОРОВАРКУ?

Вибір скороварок на ринку напрочуд широкий. Тож як вибрати модель, яка відповідає вашим потребам? Перш за все, ви можете вибрати серед стандартних скороварок, які розміщені на плиті, та електричних моделей, підключених безпосередньо до електрики. Останні зазвичай мають багато додаткових функцій, наприклад, програмування часу роботи або автоматичне відключення. Однак вони також дорожчі за класичні пристрої. Тип печі, який у вас є, безумовно, важливий у цій справі. Скороварки підходять як для газових, електричних, так і для індукційних варильних поверхонь.

Скороварки ємністю 6 літрів є найбільш популярними. Однак є і більші, і менші моделі. Їх ємність коливається від 2 до навіть 8 літрів. Найменші підходять для одиноких та сімейних пар, які готують прості страви. Як правило, чим більше людей разом живе, тим більшою повинна бути ваша скороварка. Крім того, віна ніколи не повинен бути повністю заповнена, оскільки для утворення пари необхідний також вільний простір.

Однак багато залежить від матеріалу, з якого виготовлена ​​скороварка. Алюмінієвий посуд дешевший за сталевий, але менш міцний і схильний до подряпин або зміни кольору. З іншого боку, вони забезпечують рівномірний розподіл тепла, хоча швидко його втрачають. Скороварки з анодованого алюмінію є кращим рішенням. Вони покриті для збільшення їх довговічності. Скороварки з нержавіючої сталі, навпаки, дуже довговічні, але нагріваються повільніше. Тому дедалі частіше в їх випадку використовуються алюмінієві кільця, які покращують теплові властивості сталі. Іноді ви також можете знайти скороварки, виготовлені з твердого матеріалу, який називається Silargan, який дуже стійкий до механічних пошкоджень. Тут не використовують нікель, що є хорошою новиною для алергіків.

Що ще відрізняє сучасні скороварки? Цікавим варіантом, безумовно, є кришка, закріплена замком. Це не дозволяє відкривати горщик під час готування. Також важливий регулятор тиску. Це дозволяє контролювати тиск у скороварці. Електричні скороварки мають масу додаткових функціональних можливостей. Вони вимірюють, наприклад, температуру всередині посудини або оснащені різними типами кулінарних програм. Корисним варіантом є також таймер, який дозволяє вказати точний час приготування. Завдяки їй немає ризику, що страва не прожариться або не пересмажиться.